Vinkenzetting (Bevere)

Koninklijke maatschappij "De Vriendschapvink" Bevere (Oudenaarde) ontstond in het jaar 1938. Vele kampioenschappen later kent de maatschappij verschillende 'Koningen' en 'Koninginnen' (traditiegetrouw de titel voor de winnaar of winnares van een kampioenschap), men heeft zelfs een 'Keizer' en 'Keizerin' in de rangen (3 maal op een rij met dezelfde vogel 'Koning' of 'Koningin' worden, leidt naar de titel 'Keizer' of 'Keizerin').


Een maal per jaar is er een bijzondere zetting, de 'ledenzetting'.

Vanaf 2016 wordt de winnaar of winnares van die zetting gevierd met onderstaande prijs en de bijhorende titel van 'Graaf' of 'Gravin der Vinken'.


De 3 zwarte turfstokken tellen 2000 streepjes, de gouden turfstok telt er 16. De totale som verwijst naar het jaar van de overwinning (in dit geval 2016).

Samen met de antieke messing houder vormen de 3 zwarte telstokken de wisselbeker die jaar op jaar, van winnaar op winnaar, wordt doorgegeven. De gouden telstok zal ieder jaar opnieuw gemaakt worden (met steeds een streepje meer) en is de individuele prijs voor de winnaar van dat jaar.


Uit de lijst van adelijke titels werd 'graaf' gekozen als verwijzing naar 'Boudewijn IV van Vlaanderen', de graaf die Oudenaarde stichtte.

Mocht onderstaande 'Prijs van de Hedendaagse Kunst' 3 maal op een rij met dezelfde vogel gewonnen worden, zal ook de bijhorende titel stijgen in de  adelijke trap, zijnde 'Markies' of 'Markiezin der Vinken'. Dit laatste brengt ons bij de Markies van Ename. Destijds nog de tegenstander van Boudewijn IV aan de andere kant van de Schelde, heden ten dage een deelgemeente van Oudenaarde.